ЈАВНА ОВЛАШЋЕЊА

image_pdfimage_print

На основу Закона о овлашћењима Ауто-мото савеза Републике Српске и других подзаконских аката АМД обавља сљедећа јавна овлашћења:

-Издаје возачима који имају возачку дозволу издату у БиХ, а на њихов захтијев, међународну возачку дозволу.

Међународна возачка дозвола потребна је када се возилом путује у земље које нису потписнице Бечке конвенције, а препоручује се у свим земљама камо се путује, ради избјегавања неспоразума са локалном полицијом.

За добијање међународне возачке дозволе уз захтијев, који се добије у АМД, потребно је предочити националну возачку дозволу, личну карту или пасош, двије фотографије, те уплатити одговарајући новчани износ.

-Издаје возачима који путују ван граница БиХ са возилом које није у њиховом власништву, дозволу за управљање туђим моторним возилом кад прелазе државну границу. Дозвола за управљање туђим моторним возилом кад се прелази државна граница обавезна је за све земље и препоручује се како за приватна тако и за возила регистрована на правна лица.

За добијање дозволе потребно је обавезно присуство власника возила, предочавање саобраћајне дозволе (потврде о регистрацији), личне карте власника возила и пасоша корисника, као и уплата одговарајућег новчаног износа.